Cultuurheader
Cultuur en
ontmoeting

Van koffie-inloop tot kunst- en cultuurfestival

Cultuurman

Welkom in de Bibliotheek

De Bibliotheek Z-O-U-T heeft elf vestigingen. Vijf in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, drie in Wijk bij Duurstede, twee in Rhenen en één in Renswoude. Onze bibliotheken vormen stuk voor stuk laagdrempelige ontmoetingsplekken voor alle 100.483 inwoners van deze vier gemeenten. Behalve een ruime collectie boeken en tijdschriften bieden onze bibliotheken een plek om de krant te lezen, een kopje koffie te drinken of een spelletje te spelen. Ook zijn er werkplekken, publiekscomputers en printers en in sommige vestigingen ook stilteplekken. Tijdens de bemenste openingsuren staan de gastvrije medewerkers en vrijwilligers klaar om bezoekers te helpen met uiteenlopende vragen: van het zoeken naar dat ene boek van die ene schrijver tot hulp bij het printen van een document.

Zoute Inval Elst 2024
Naamloos 1

Zoute Inval

In zeven vestigingen van de Bibliotheek Z-O-U-T vinden wekelijks koffie-inlopen plaats. Tijdens deze ochtenden of middagen onder de noemer de Zoute Inval is iedereen welkom voor een praatje en een kop koffie. Ook organiseert de Bibliotheek Z-O-U-T tijdens de Zoute Inval regelmatig bijzondere activiteiten, lezingen en workshops. De activiteiten zijn laagdrempelig te bezoeken. Ze zijn gratis of tegen een kleine vergoeding bij te wonen en ook toegankelijk voor niet-leden. Ook in 2024 wisten bezoekers ons en elkaar goed te vinden tijdens de Zoute Inval. 
In totaal werd de Zoute Inval in 2024 5060 keer bezocht.

ZouteInval

Gluren03

Podium Z-O-U-T

Onder de naam Podium Z-O-U-T programmeert de Bibliotheek Z-O-U-T voorstellingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en zorgen de cultuurcoaches voor Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede voor verbinding tussen de inwoners en het culturele aanbod. Zo konden bezoekers genieten van 16 prachtige voorstellingen, van jeugdtheater tot cabaret en van literaire lezing tot klassiek concert. Het huiskamerfestival Gluren op de Heuvelrug trok dit jaar wederom een recordaantal deelnemers en bezoekers en in Wijk bij Duurstede is hard gewerkt aan het vergroten van het netwerk en nieuwe initiatieven op het gebied van cultuur.

Voorstellingen en bezoekersaantallen2024 kopie

Theater-programmering

Rond de cultuurprogrammering is dit jaar sterk ingezet op lokale samenwerkingen. Het seizoen begon tijdens de culturele seizoensopening van Maarn Wijzer en Dorpscafé de Buren met een uitverkochte kindervoorstelling van Jasper Smit. Daarnaast organiseerde Podium Z-O-U-T Heuvelrug twee goedbezochte literaire avonden in samenwerking met de regionale boekhandels Jacques Baas, Boekhandel Boek&Koek en Readshop Doorn. In het najaar vond het jaarlijkse Mantelzorgconcert plaats in samenwerking met Sociaal Dorpsteam en Autunno Ensemble. En het jaar sloten we af met Amuuz, die samen met ons een sfeervol concert van Jennie Lena organiseerden. Deze samenwerkingen zorgen voor meer verbondenheid met de dorpskernen en een groter en diverser publieksbereik.

In 2024 hebben we 1500 bezoekers mogen ontvangen, wat neerkomt op een gemiddelde van 94 bezoekers per voorstelling. Vergeleken met 2023 (gemiddeld 87 bezoekers) is dat een bescheiden maar bemoedigende groei.

“Lokale samenwerkingen zorgen voor meer verbondenheid met de dorpskernen en een groter en diverser publieksbereik.” 

Rosanne Procee, programmeur Podium Z-O-U-T Heuvelrug

“Dit was leuk met de kinderen! Minder bekende spelers met korte voorstellingen dus lekker laagdrempelig.” 

bezoeker voorstelling Kunst (5+)

“De voorstelling van Joost Oomen vond ik intrigerend, interessant en troostend te gelijk. Dank voor deze prachtige humoristische en gevoel openende voorstelling.” 

bezoeker voorstelling Joost Oomen

05 Cultuurcoach UH beeld bij Vestdijk app
Neerslag op de Heuvelrug

Exposities, Vestdijk-app, dichtbundel
Gedurende het jaar gaf de Cultuurcoach lokale makers een podium door te exposeren in Cultuurhuis Pléiade in Doorn. In 2024 waren daar 7 door de Cultuurcoach georganiseerde exposities te bezichtigen. Ook lanceerde de Cultuurcoach in samenwerking met de Oudheidkamer/Historische Vereniging Thorheim een Vestdijk-app (95 bezoekers). Deze app biedt een interactieve wandeling door de Utrechtse Heuvelrug langs plaatsen die schrijver Simon Vestdijk inspireerden voor zijn romans. Daarnaast verzorgde de Cultuurcoach de uitgave van een gedichtenbundel: Neerslag op de Heuvelrug (oplage 710). Deze bundel bevat de gedichten van de eerste ‘Dichter op de Heuvelrug’ Gera Pronk, met tevens aandacht voor andere kunstvormen. De bundel is verspreid over alle dorpskernen en middelbare scholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en gratis verkrijgbaar.

Cultuurcoach
Utrechtse Heuvelrug

De Cultuurcoach legt verbinding tussen de bewoners van de gemeente en cultuur, signaleert actuele thema’s en ontwikkelt op basis van vraag en aanbod culturele en educatieve projecten. Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen bij Maja van Eijndthoven terecht voor advies, ideeën en vragen over culturele activiteiten in de gemeente. Zo koppelt zij lokale makers aan lokale culturele instellingen en zorgt zij ervoor dat mensen de kans krijgen laagdrempelig deel te nemen aan kunst en cultuur, met in het bijzonder aandacht voor de jonge inwoners. 

Cultuurcafés
In 2024 organiseerde de Cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug drie keer een thematisch Cultuurcafé. Deze inspirerende bijeenkomsten fungeren als ideaal netwerkmoment. In januari vond tijdens het Cultuurcafé Poëzie (60 bezoekers) de finale van de verkiezing van de Dichter op de Heuvelrug plaats. In juni fungeerde het Cultuurcafé Gluren (43 bezoekers) als afsluiting van Gluren op de Heuvelrug en tevens als bedankje voor de deelnemende artiesten en huiskamers van dit festival. In het najaar werd tijdens het Cultuurcafé Fondsenwerving (12 deelnemende organisaties) de workshop fondsenwerving herhaald die in 2023 al een groot succes was. Culturele organisaties kregen deze avond een spoedcursus externe fondsenwerving.

Alzheimer-avond, vakanties vol cultuur,sjors creatief
In samenwerking met het sociaal dorpsteam organiseerde de Cultuurcoach in juni een interactieve avond in het teken van Alzheimer, waarbij verschillende casussen werden uitgespeeld en bezoekers met elkaar in gesprek gingen en tips en ideeën uitwisselden voor het dementie-vriendelijk maken van vrijetijdsbesteding (25 deelnemers). Ook ondersteunde de Cultuurcoach bij het initiatief Vakanties vol Cultuur, dat kinderen en jongeren stimuleert om ook tijdens vakanties creatief te blijven, bijvoorbeeld door workshops te volgen (1317 tickets/deelnemende kinderen). Voor de campagne Sjors Sportief & Creatief, waarin verenigingen gratis proeflessen aanbieden aan basisschoolkinderen, benaderde de cultuurcoach de cultuuraanbieders.

"De Heuvelrug barst van het talent!"

Cultuurcoach Maja van Eijndthoven

Gluren op de Heuvelrug

Het grootste festival van de Utrechtse Heuvelrug was weer een tikje groter dan vorig jaar. Ruim 3000 bezoekers genoten tijdens Gluren op de Heuvelrug op 22 en 23 juni van een gevarieerd aanbod van kunstexposities, muziek, theater en voordrachten. Het huiskamerfestival bood dit jaar aan 60 deelnemers een podium. Een beeldverslag is te vinden in het digitale fotoalbum. Ook op het AZC in Leersum waren bezoekers dit jaar welkom: zo’n 250 mensen kwamen kijken naar exposities en optredens van bewoners. Een verslag hierover is te lezen op de website van Zimihc Connect.

Gluren02
Gluren01
Gluren Logo
60

Deelnemers

Gluren op de Heuvelrug

3000

Bezoekers

Gluren op de Heuvelrug

7

Exposities

Cultuurhuis Pléiade Doorn

3

Cultuurcafés

1

App

1

Dichtbundel

Cultuurcoach Wijk bij Duurstede PHOTO 2024 02 20 18 37 03 kopie

Cultuurcoach
Wijk bij Duurstede

De Cultuurcoach van Wijk bij Duurstede zet zich actief in voor de versterking en groei van het culturele aanbod in de gemeente. In 2024 heeft Colinda Bongers belangrijke stappen gezet om de culturele infrastructuur in Wijk bij Duurstede te versterken en uit te breiden. Door samenwerking, subsidieaanvragen en nieuwe initiatieven heeft zij een cruciale rol gespeeld in het vergroten van de culturele participatie binnen de gemeente. Zo werkte de Cultuurcoach samen met meer dan 30 verschillende organisaties, ondersteunde zij 22 evenementen en kunstenaars en vergrootte zij de zichtbaarheid van de gehele culturele sector voor kinderen in Wijk bij Duurstede.

Projecten en bijdragen
De cultuurcoach was onder andere betrokken bij het Provinciaal Fieldlab. In dit project is in 2024 verdere vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van het jongerencentrum en de muziekstudio. Dit traject heeft geleid tot nieuwe mogelijkheden voor jongeren om zich creatief te uiten en samen te werken aan muzikale projecten. Binnen het project JornActief is een boekje uitgebracht met een overzicht van het volledige jeugdaanbod. Dit boekje is op tien scholen actief gepromoot om de bekendheid van culturele en sportieve activiteiten onder basisschoolkinderen te vergroten. Het project 'Jeugd van Tegenwoordig' op het Revius Wijk heeft opnieuw plaatsgevonden, waarbij de cultuurcoach een actieve bijdrage heeft geleverd aan de organisatie en uitvoering. In 2024 heeft de cultuurcoach zich tevens aangesloten bij de organisatie van de Wijkse Wereldmaaltijden. 

Verdiepende ontwikkelingen en nieuwe Initiatieven
De cultuurcoach heeft een belangrijke rol gespeeld in de ondersteuning van het culturele netwerk binnen Wijk bij Duurstede. Zij had onder andere een rol in de begeleiding bij subsidieaanvragen, promotionele ondersteuning, het verbinden van vrijwilligers en organisaties en het geven van advies en ondersteuning bij culturele initiatieven. In 2024 zijn de eerste stappen gezet naar verdere culturele groei in Wijk bij Duurstede. Dit omvat onder andere een extra subsidieaanvraag voor jongeren, de verkenning van opties voor het opzetten van een broedplaats voor creatieven en de ontwikkeling van de Meemaakplaats als nieuwe culturele voorziening. 

"Kunst is de bestuiver, de vonk, de verbeelder en discrimineert niet!"

Cultuurcoach Colinda Bongers