Taalmaatjes
03 Uitreiking certificaat DRN

Taalhuis Z-O-U-T is actief in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Renswoude.
Binnen het Taalhuis werken de gemeente, de Bibliotheek Z-O-U-T, samenwerkingspartners en vrijwilligers samen aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Het Taalhuis is er voor mensen met een andere taalachtergrond, of zij nu nieuw of al langer in Nederland zijn, en ook voor mensen met Nederlands als moedertaal. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met basisvaardigheden. Deze mensen kunnen bij het Taalhuis terecht om zich te ontwikkelen op het gebied van schrijven, praten, lezen, rekenen en digitale zaken. 2024 begon voor het Taalhuis met een vliegende start door het behalen van het certificaat. De positieve impact hiervan is zichtbaar in de groei van het aantal deelnemers en vrijwilligers. Ook het onderwerp laaggeletterdheid is hoger op de agenda komen te staan bij samenwerkingspartners waardoor er meer gezamenlijke aanpak ontstaat.

Certificering

Het jaar begon met het behalen van de certificering voor het Taalhuis Z-O-U-T. De certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit en toekomstbestendigheid van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. Het Taalhuis Z-O-U-T is getoetst aan de hand van zeven kwaliteitsnormen, waaronder samenwerking, producten en diensten, resultaten en verantwoording. De auditoren waren met name lovend over de samenwerking, het enthousiasme en de deskundigheid van professionals en vrijwilligers. Het behalen van het certificaat is gevierd met de gemeenten, samenwerkingspartners, vrijwilligers en deelnemers. Lees in de pers over de feestelijke uitreiking in Doorn, Rhenen en Renswoude. Het lokale mediakanaal XON maakte een reportage over de certificering in Renswoude.

03 Uitreiking Certificaat RSW1

"We zijn onder de indruk van wat het Taalhuis doet voor inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Ze doen dit met veel betrokkenheid en professionaliteit. De certificering met de indrukwekkende score is het bewijs daarvan. Daar steken we als gemeente ook veel energie in."

Wethouder Dick Poortinga (Rhenen)
03 Taalcafe

Taalhuiscollectie

In de Bibliotheek Z-O-U-T is een aanbod aanwezig van boeken die geschikt zijn voor laaggeletterden. Zowel voor mensen met een Nederlandse achtergrond als voor anderstaligen. Het Taalhuis heeft het afgelopen jaar gezorgd voor de uitbreiding van de collectie. Daarbij is aandacht voor een evenwichtige collectie met voldoende materialen voor de laagtaalvaardige inwoners. Ook wordt bijgehouden welke actuele uitgaven er verschijnen en of deze boeken geschikt zijn voor de Taalhuiscollectie. Er zijn vijf categorieën binnen deze collectie: lezen, woordenboeken, leermateriaal voor beginners, leermateriaal voor gevorderden en didactiek. Deze laatste categorie is bestemd voor de vrijwilligers. In de bibliotheekvestigingen in Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn , Rhenen, Elst en Renswoude staat een Taalhuiskast met de collectie. In deze bibliotheken is ook de Start!-krant te vinden, met nieuws in eenvoudige taal.

Samenwerking

Het Taalhuis heeft in 2024 gewerkt aan een juiste beeldvorming van laaggeletterdheid en het meer bespreekbaar maken van het onderwerp.  Het aantal organisaties waarmee Taalhuis Z-O-U-T samenwerkt is in het afgelopen jaar gegroeid en de bestaande samenwerkingen zijn verstevigd.

In Utrechtse Heuvelrug is in 2024 samengewerkt met onder andere Taalcoaching Heuvelrug, Samen op de Heuvelrug, De Inloop, Leefgemeenschap Bethanië, Elim en de Regionale Sociale Dienst. De sociaal makelaars van Samen op de Heuvelrug organiseren in de verschillende dorpen een platform Welzijn, waaraan het Taalhuis deelneemt. Ook speelde het Taalhuis een rol in de uitrolfase van de GGG, Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid en neemt het Taalhuis deel aan het Netwerk voor Nieuwkomers.

In Rhenen neemt het Taalhuis onder andere deel aan de perspectiefgroep, waarin Netwerk voor Nieuwkomers, Jobhulpmaatje, De Steiger, Welzijn Rivierstroom en Buurtgezinnen voor afstemming en samenwerking zorgen. Ook met de sleutelpersoon is veel samenwerking.

In de regio wordt er samengewerkt met o.a. IW4, HetWerktNU en Vluchtelingenwerk.
De Taalhuizen in de regio FoodValley werken veel samen. 

Voorbeelden van samenwerkingen in Renswoude zijn die met Maatschappelijk Werk, de woonconsulent, de sportbuurtcoach en SWO. De Taalhuiscoördinator is betrokken bij kernteam GALA. In de regio wordt er samengewerkt met o.a. IW4, HetWerktNU en Vluchtelingenwerk. Het Taalhuis heeft tevens een actieve rol in de kopgroep 'Renswoude voor elkaar', waarbij gezamenlijk activiteiten worden georganiseerd om inwoners met elkaar in verbinding te brengen.

 Vanuit de samenwerking tussen de Taalhuizen in de regio FoodValley is er aandacht geweest voor de landelijke Week van Lezen en Schrijven, die in september gehouden werd. Er werd een kennissessie georganiseerd voor het netwerk over gecijferdheid, een van de basisvaardigheden. 50 deelnemers van samenwerkingspartners uit de regio hebben hierdoor meer kennis en inzichten over dit onderwerp gekregen.

03 Bestegoedmarkt

Zichtbaarheid

In 2024 is het Taalhuis Z-O-U-T regelmatig aanwezig geweest op markten, evenementen en bijeenkomsten voor inwoners. Zo was het Taalhuis bijvoorbeeld aanwezig op de Bestegoed-markt in Elst, op een avond voor nieuwe inwoners van de Utrechtse Heuvelrug in Doorn en tijdens het feestweekend Renswoude voor elkaar. Door zo te werken aan een herkenbaar gezicht weten mensen het Taalhuis makkelijker te vinden en worden ze gestimuleerd om te werken aan basisvaardigheden. Niet alleen deelnemers, maar ook vrijwilligers weten het Taalhuis hierdoor beter te vinden. 

In het najaar maakten we een filmpje om te laten zien hoe het Taalhuis mensen helpt om mee te doen in de maatschappij. 

88

intakegesprekken gevoerd

met nieuwe taalvragers

25

taalmaatjes gekoppeld

(vrijwilliger met taalvrager)

72x

training

voor taalvrijwilligers gevolgd

16

presentaties/workshops

gegeven aan samenwerkingspartners

Taalhuis02

Ondersteuning taalvragers

In 2024 zijn er meer taalhuisactiviteiten geweest en zijn meer taalvragers bereikt en geholpen dan in 2023. Vooral in Renswoude zijn veel intakegesprekken gehouden met nieuwe taalvragers. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe taalmaatjeskoppelingen gemaakt, voor een-op-eencontact tussen een taalvrager en een vrijwilliger. Ook voor de taalcafés en taallessen waren in 2024 meer deelnemers dan eerder. Nieuw dit jaar waren de Meeleesclubs. In Amerongen, Doorn, Driebergen en Rhenen is een Meeleesclub opgezet, waarbij steeds in een groepje gezamenlijk een boek in eenvoudige taal wordt gelezen.

220

keer gebruik gemaakt van

taalles (aan anderstaligen) in Rhenen

314

keer deelgenomen aan

taalalles voor Oekraïners

525

keer deelgenomen aan

overige Taalhuisactiviteiten
en -bijeenkomsten

“Taal opent deuren en zorgt ervoor dat mensen kunnen meedoen in de maatschappij. Wil je een taal echt leren kennen, dan moet je blijven praten en blijven oefenen. Voor mensen met een klein netwerk of weinig contact met Nederlanders is dat vaak lastig. Juist voor deze doelgroepen zijn initiatieven zoals het Taalhuis zeer waardevol.”

Wethouder Karin Oyevaar (Utrechtse Heuvelrug)
Staatje taalcafes2024

Taalcafés

In Doorn, Driebergen, Leersum, Rhenen, Elst en Renswoude vindt (bijna) wekelijks een Taalcafé plaats. In het Taalcafé kunnen mensen in informele setting oefenen met de Nederlandse taal. Deelname is gratis. Als men aan meer behoefte heeft, voert het Taalhuis intakegesprekken met de taalvragers om het taalniveau te bepalen. Vervolgens monitort het Taalhuis het leertraject dat hen is aangeboden. Dit kunnen zowel formele als non-formele taallessen zijn. In 2024 waren er meer taalcafés en deelnemers (1836) dan in 2023 (1232).

Meeleesclubs

De meeleesclubs van het Taalhuis zijn een leuke en laagdrempelige manier om aan het taalniveau te werken. Wekelijks leest een groepje onder leiding van een vrijwilliger samen een boek in eenvoudig Nederlands, waarbij de vrijwilliger voorleest en de deelnemers zelf meelezen. Deelname is gratis. In 2024 is in 4 vestigingen een Meeleesclub gestart.
Staatje meeleesclub2024